SKORPIÓ HONLAPJA.

POLITIKAI GÖRBETÜKÖR, GIFFEK, VICCEK, ONLINE IDÉZETEK INNEN-ONNAN

 

Horgászpraktikák

ÓRIÁS CSUKA

ÓVATOS PONTYOK

ÉRDEKES PONTYHORGÁSZAT

WOBBLER HÁZILAG

http://horgaszvideok.hu/

Keszeg és horgászata 

 

 

A ponty horgászata

Horgász etetőanyag házi készítése - ízesítés

Horgászok körében sokan készítenek házilag etetőanyagot, de a saját készítésű etetőanyagoknak a problémája az ízesítés. A legnehezebb feladatnak tűnik az alap etetőanyagot egyszerűen, jól, olcsón ízesíteni.

De talán nem is olyan bonyolult feladat az etetőanyagok elkészítése és ízesítése ha egy kicsit körülnézünk magunk körül. Elsősorban a konyhában, mert olyan mindenki körül van. Mi is fűszerekkel ízesítjük az ételeinket, azok ízét, illatát veszi át a hús, a krumpli... Miért ne ízesíthetnénk ezzel a halak eledelét?

Fűszerek alkalmazásánál két dologra kell figyelni:

  • Magunknak sem szeretjük túlfűszerezni az ételt
  • A fűszerek sem keverhetőek össze-vissza, van olyan kombináció ami inkább riasztó, mint vonzó

A fűszereket a lehető legfinomabbra őrölve szárazon keverjük az etetőanyaghoz, néhány nappal a horgászat előtt, hogy legyen ideje összeérni az etetőnek mire a eljön a horgászat ideje. Az alapetető állhat száraz kukorica vagy búzadarából, lisztből, szárított kenyérből, zsemlemorzsából, kekszekből... Ki mit talál otthon, vagy mihez jut hozzá viszonylag olcsón.

Ízesítők:

Vegyük sorra az alapízeket!

Az édes, gyümölcsös: Legegyszerűbb és sokak által használt a cukor vagy vaníliás-cukor. Nem hiszem, hogy lenne olyan horgász, aki saját etetőt használna, de ezt még nem próbálta. De ne ragadjunk le az alapoknál, hiszen az édes az legtöbbször lehet gyümölcsös is! Sőt, tavasszal talán az édes-gyümölcsnek nincs is párja! Rendben, de hogy keverjük hozzá a gyümölcsöt? A legegyszerűbb az, ha a spájzban találunk szörpöt. Ezt egyszerűen az etetőanyag nedvesítése előtt  hozzákeverjük a vízhez és ezzel keverjük be az etetőt. Hasonlóképp fog működni, mint a folyékony ízesítők, de hatékonyabb és bárhol - még a legeldugottabb falucskában is - beszerezhető. Használatakor azt vegyük figyelembe, hogy az etetőnek be kell szívnia magába, ezért hagyjuk pihenni az így elkészített etetőanyagot. Szörpökből használhatunk minden ízt, de próbáljunk arra törekedni, hogy a szörpnek az ízén kívül az illata is jó legyen!

Nézzük a sós, pörkölt ízeket: Amint ki is emeltem, a sós ízekhez egy kevés sót adhatunk. Azonban nagyon vigyázzunk a só adagolásával; mi is kerüljük a túl sós ízeket. A sós ízt néhány halfaj kerüli, de például a keszegfélék kifejezetten kedvelik a gyengén sós, pörkölt magvak ízét. A haverom pörkölt mogyorót vásárolt és azt darálta meg és keverte a kukoricadara-zsemlemorzsa keverékhez. Pirított kölest is, az nagyon jó illatot adott ki magából. A keverékre jellemzően a keszegek és bodorkák jöttek. De sokan használnak darált tyúk- vagy nyúltápot, ami a nyári büdösebb illatanyagot biztosíthatja. De vérlisztet beszerezhetünk a hentesnél, vágóhídon is, ami egyes vélemények szerint a nagy pontyokra van szelekciós hatással. De piríthatunk napraforgót, kölest, bármilyen ehető magot. A jó illatú anyagok lesznek a jobb csalog

 

Savanyú: Általam nem használt ízesítés, de hallottam már citromos ízű etetőanyagról, amit citromlével lehet utánozni, illetve el tudom képzelni, hogy a kovászos uborka leve is vonzó lehet a növényevőknek, pl pontynak, amúrnak...

De ne feledkezzünk el az alapfűszerekről sem! Talán mindenki hallott már a paprikás kenyérről, ami nemcsak csaliként fogós, hanem etetőként is. Főleg keményre gyúrva, rögtön a vízfenékre süllyed.

A végső íznek csak a képzeletünk szab határt. A boltokban számos ízesítőt kaphatunk, pl. kolbászost. Ehhez nagyon hasonló, ha egyszerűen csak az előző napi csirkepörkölt szaftját magunkkal visszük esetleg egy kis őrölt köménymaggal tovább fűszerezzük. Ha aszalt szilvásat szeretnénk csinálni, veszünk szilvaszörpöt és teszünk az etetőbe egy kis fahéjat. Egy dolgot ne feledjünk, ami számunkra jó az jó lehet a halaknak is, csak arra kell figyelni, hogy a vízben ázva az illat és ízanyagok egyszerre oldódjanak.

Jó kevergetést!

 

 

Keszeg és horgászata

Etetőanyag receptek
Halfaj : Folyóvízi keszegek , kárász , ponty

Hozzávalók :
3 kg kukoricadara leforrázva
2 kg bármilyen gyári pörkölt etetőanyag
0.5 kg főtt búza
20 g őrölt koriander
+1 kg kavics nevezékként

Halfaj : Folyóvízi keszegek , márna
Víz jellege : Folyóvíz
Hozzávalók :
35% Mosella SELECT ALLROUND
35% Mosella SELECT FEEDER
20% Áztatott kenyér
10% Főtt kender ( egyben , nem darálva ) + PV1 ( etetőanyagragasztó )
Egyéb : A víz sodrásának megfelelően nehezítsük földdel , vagy kaviccsal ( sóderrel ) . Tehetünk hozzás élőanyagként csontit .

Halfaj : Nagyobb dévérkeszeg
Víz jellege : Lassan vonuló víz
Hozzávalók :
25% SENSAS 3000 Bremes
25% SENSAS 3000 Super Bremes ( sárga )
25% SENSAS Fond ( sárga )
25% Kukoricapogácsa ( Tortenmais )
és egy kevés Super Etang
Egyéb : A kukoricapogácsa vizéhez 1/4 Aromix Bremes-t kell keverni !



Halfaj : Apró keszegek , küsz (sneci)
Víz jellege : Állóvíz
Hozzávalók :
25% Marcel Van den Eynde Special
25% Tímár Sneciző
50% Laza föld (egyáltalán nem tapadó föld!!!)
Egyéb : Ha etetőszúnyogot használunk a földet , az etetőanyagból annyit kell visszavenni , amennyi földet tettünk a szúnyoghoz ! Az eredmény : kb. 2 óra alatt 0.75-1 kg főként 3-4 cm-es karikakeszeg , és kis számban sneci .

Halfaj : Bodorka


Víz jellege : Állóvíz
Hozzávalók :
40% 3000 Etang
30% 3000 Gardons
10% Mézeskalács
20% Löszös föld

Halfaj : Bodorka
Víz jellege : Folyóvíz
Hozzávalók :
60% Gros Gardons
20% 3000 Etang
10% Mézeskalács
10% Őrölt , pörkölt kendermag
Egyéb : Gardonix-szal vagy Aromix Gros Gardons-szal ízesítsük !


Halfaj : Vörösszárnyú keszeg
Víz jellege : Állóvíz
Hozzávalók :
50% 3000 Etang
20% 3000 Friture brune (barna)
20% Record 515 rouge (vörös)
10% Löszös föld
Egyéb : -

Halfaj : Dévérkeszeg
Víz jellege : Állóvíz
Hozzávalók :
50% Bremes sárga
30% 3000 Etang
10% Kukoricapogácsa ( Tortenmais )
10% Sárga agyag
Egyéb : A kukoricapogácsát pépesre kell áztatni , és azt kell a száraz etetőanyagba keverni !


Halfaj : Dévérkeszeg
Víz jellege : Folyóvíz
Hozzávalók :
30% Mein Futter
30% 3000 Bremes
10% 3000 Riviere
20% Löszös föld
10% Mézeskalács
Sárga festék
Bremix
Egyéb : Egy zacskónyi Bremix 3 kg etetőanyaghoz elég !


Halfaj : Ponty
Víz jellege : Állóvíz
Hozzávalók :
50% 3000 Etang
30% Carpes fine
20% Kukoricapogácsa ( Tortenmais )
Egyéb : A kukoricapogácsa áztatásakor a vízhez tegyünk 1/4 rész Aromix Carpes-t !


Halfaj : Ponty
Víz jellege : Folyóvíz
Hozzávalók :
40% 3000 Carpes
20% 3000 Fond
20% Kukoricapogácsa
10% Kavics
10% PV1
Egyéb : Lásd eggyel feljebb !


Halfaj : Márna
Víz jellege : Folyóvíz
Hozzávalók :
50% 3000 Fond
30% 3000 Barbeaux aux fromage
10% PV1
10% Folyami föld


Folyóvízi keverék amurnak

2 kg Extra River
2 kg Mézes
1 kg Amur
1 kg PV 1
6 kg Mosott kavics (1,6-3 mm)
1 kg főtt öreg kukorica


Folyóvízi keverék keszegeknek
4 kg Extra River
4 kg Barna agyag
2 kg Mosott kavics (1,6-3 mm)
3 dl csonti


Folyóvízi keverék márnának
1 kg Extra River
2 kg Folyóvízi sajtos
1 kg Extra pörkölt
4 kg Mosott kavics / 1,6-3 mm/
0,5 kg főtt búza és kender keveréke
5 dl csonti
Tominak

Folyóvízi keverék pontynak
2 kg extra River
2 kg vanília
1 kg PV 1
4 kg Mosott kavics (1,6-3 mm)
2 doboz csemegekukorica
0,5 kg főtt búza


Folyóvízi keverék, márnára és paducra
3 kg Folyóvízi sajtos etetőanyag
2 kg mosott Kavics (1,6 - 3 mm)
0,5 kg PV1
3 dl csontkukac


Hidegvízi pontyos keverék
2 kg Top Mix Téli Ponty
1 kg Top Mix Red Carp
0,5 kg Top Mix Lacto Ponty
0,5 kg Top Mix HP Ponty
0,5 l csontkukac
1 doboz csemegekukorica

Horgász animált GIF
Ívásra készülő finnyás pontyok kedvenc eledele
3 kg Téli Ponty
1 kg Méz
1/4 cs méz aroma
1 doboz konzerv kukorica
0,5 kg főtt kender
0,5 liter csontkukac


Keverék nyári pontyoknak
2 kg Ponty
1 kg Lacto Ponty
0,5 kg Mézeskalács liszt
1 kg tökmag

 

 

Ez egy etetőkosaras szerelék:

 

Horogkötés 1.

Az amúr horgászat titkai

A horgászok jelentős részének egyöntetű véleménye van az amur szokásairól, illetve a fogási lehetőségeiről. Állítólag az egyik legjobban kiismerhető halunk, ha valaki egy kis rutint, tapasztalatot szerez az amur horgászat terén, az szinte bármikor képes újabb fogásokra.

9

Ez tulajdonképpen így is van, de azért nem egy esetben bizony akadnak jelentős különbségek egyes horgászok amurfogásai közt, melyek főleg a versenyeken vehetőek észre igazán. Az köztudott, hogy az amur egyenesen megőrül az erjesztett, savanyított ízekért, de az édes jellegű etetőanyagokat, csalikat is felettébb kedveli. Ha az ilyen ízekkel ellátott etetőanyagok elkészítésén és felkínálásán finomítunk, valamint pár újdonságot is bevetünk az amurhorgászatok során, akkor az eredményességünk hatalmas fejlődésen mehet keresztül. Nekem az egyik kedvenc halam az amur – természetesen csak a sportértékét figyelembe véve -, rengeteg tapasztalatot szereztem már a horgászatával kapcsolatosan az elmúlt évtizedek során. Mégis, szinte minden alkalommal tartogatnak számomra érdekességeket, meglepetéseket.

1

Az amur nagyon mohó hal, más halakat szinte „elmar” az etetésről, őrzi azt akkor is, ha éppen nincs étvágyánál. Erre a tulajdonságára nagymértékben lehet építeni a célirányos amurhorgászatok során

2

Az amur egyik kedvenc csemegéje az erjesztett kukorica. Lényegesen jobbá, fogósabbá tehetjük, ha roppantott szemeket is helyezünk az erjesztés előkészítése során a kukoricaszemek közé

3

A kicsíráztatott kukoricaszemek megőrjítik az amurokat, a sikeres horgászatuk egyik titka ebben rejlik. Bár kissé körülményes az elkészítése, érdemes foglalkozni a csíráztatással

4

A búzát is szeretik az amurok, különösen, ha erjesztéssel készítjük el a horgászatainkra

5

Az amur horgászatok során a legsikeresebbek akkor lehetünk, ha a horog köré koncentráljuk azokat az etetőanyagokat, amelyeket az amur felettébb kedvel. A roppantott – nem darált – kukorica erjesztett állapotban erre a feladatra kiválóan alkalmas. Az apró, erjesztett kukorica darabkák egy kis segítséggel könnyedén felhelyezhetőek az etetőkosárra, vagy akár egy bordázott ólomra

6

Egy kevéske lucernaliszt, tejpor és búzaliszt tökéletesen összefogja az erjesztett, roppantott kukoricát. Nagyon fontos, hogy kizárólag csak az erjesztés során keletkezett folyadékkal keverjük össze az etetőanyagot

7

 Az erjesztett kukoricát könnyedén felhelyezhetjük a bordázott ólomra is, jól fogja bírni a dobást, közvetlenül a horog közelében fejti majd ki a csalogató hatását

8

 Fontos, hogy viszonylag rövid előkét használjunk, a hossza ne haladja meg a 8-10 cm-t

9

 Az amur csapatokban járó hal, ahol egy horogra akadt, ott akár többre is számíthatunk

10

 A csali meglebegtetése szinte minden esetben nyerő lehet, de a lebegtetés mértékét az iszapréteg vastagsága és a víz hőfoka határozza majd meg

11

 Szinte minden évszakban bevált lebegtetési módszer a hajszálelőke hosszában történő lebegtetés. Ebben az esetben úgy kell kibalanszírozni a csalit, hogy a horgot ne emelje fel a fenékről, az éppen csak az aljzaton, érintőlegesen támaszkodjon meg

 Ponyt horgászata kenyérrel és kutyatáppal


 

Érdekes pontyhorgászat

Sokan azt gondolják, hogy a ponty kizárólag fenék közelben kutat a táplálék után és csak is ott fogható. Amennyiben fel tudjuk csalni felszínközelbe, és ott is tudjuk marasztalni óvatos barátunkat - akkor szép sikereket érhetünk el a ponty - vízközti és vízfelszíni horgászatában. A ponty a felszínen úszó kenyérnek is csak ritkán tud ellenállni, így 1-2 horgászmódszerrel becsapható és könnyebb lehet rá a horgászat.

 

 

Angol horgászok még évekkel ezelőtt kikísérleteztek egy módszert a ponty víz-közti horgászatára. A felszerelés nem túl bonyolult: pontyozó bot mely alkalmas kb. 20-40 gramm súly eldobásához, valamint egy etetőkosárral egybeépített nagy teherbírású, de érzékeny úszó. A csali általában 10 mm. átmérőjű bojli.

 
 A módszer abból áll, hogy 20-30 méterre eldobjuk az etetőanyaggal megtömött kosarunkat, de nem fenéken horgásszunk. Viszonylag nagy felhajtó erejű (20-40 gr.) úszóra van szükségünk ami ellensúlyozza a kosár és az etetőanyag súlyát. A kosárból folyamatosan kihulló etetőanyag közelében lóg a csali és így kapásra készteti még a gyanakvóbb pontyokat is. A siker záloga az érzékeny úszó, a jól eltalált előke hosszúság (10-50 cm.) a könnyen oldódó etetőanyag és a megfelelő ízesítésű bojli. Egyébként, csalinak, nem csak bojli alkalmazható - valószínűleg a kenyérrózsa vagy a kukorica is sikert hozhat.

 

Érdekes pontyhorgászat

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 4
Heti: 20
Havi: 44
Össz.: 112 569

Látogatottság növelés
Oldal: HORGÁSZOLDAL
SKORPIÓ HONLAPJA. - © 2008 - 2025 - b-jani.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »